Masterclasses Acteren
26
page-template-default,page,page-id-26,bridge-core-1.0.7,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.2.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.0.5,vc_responsive

Masterclasses

In de Masterclasses  leer je de Meisner Acteertechniek praktisch toe te passen. Door te doen. Je werkt op een onderzoekende manier in een gedragslaboratorium. De trainingen zijn trapsgewijs opgebouwd.  In elke nieuwe stap ligt de focus op een ander aspect van de Meisner Acteertechniek. Het enige dat je nodig hebt is nieuwsgierigheid, speelplezier en een beetje lef. Vanuit mijn ruime spelervaring in vele producties train ik acteurs in een dynamische setting.

Kernkwaliteiten: procesmatig werken en gedrevenheid.

 Meisner Acteertechniek, introductie

 

Je kent het vast; een acteur komt op en jij bent meteen geboeid. Is dit magie? Nee, hij weet welke stappen hij zet om dit te bereiken. Hij acteert in het ‘hier en nu’ en is 100% geloofwaardig!

In de training werk je met oefeningen, improvisaties en een tekstscène. Het accent ligt op reageren op de tegenspeler. De benadering is gebaseerd op waarachtigheid. Met als uitgangspunt: ‘Acteren is de vaardigheid om echt te handelen binnen een fictieve situatie.’ 

                        

Acteren is handelen. De basis is; je focus verplaatsen naar je scènepartner en echt luisteren naar je tegenspeler. Dit doe je met volle aandacht vanuit een persoonlijke reden. Hiermee start je het proces van waarachtig en authentiek reageren. Dit is wat je als speler wilt; een eerlijke en persoonlijke respons geven. Je geeft geen reactie vanuit je hoofd maar reageert op wat je scènepartner bij jou oproept. De focus ligt op de volgende vaardigheden;

 

  • acteren vanuit gedrag van de ander
  • reageren vanuit persoonlijk standpunt
  • echt luisteren en echt praten
  • acteren is handelen.

 

Met de Meisner Acteertechniek leer je om je elke keer weer open te stellen voor je tegenspeler. Hierdoor blijft elk moment is fris, onverwacht en verrassend.

Meisner Acteertechniek, vervolg

 

Deze training is het vervolg op de Meisner Acteertechniek, Introductie. Je werkt met uitgebreide improvisaties, oefeningen en een tekstscène. Alles in de benadering werkt toe naar geloofwaardig acteren. Het uitgangspunt is:

 ‘Acteren is de vaardigheid om echt te handelen binnen een fictieve situatie.’              

 

De focus ligt nu op de fictieve situatie van waaruit je handelt. Er is aandacht voor je persoonlijke voorbereiding; hiermee leer je om ‘warm’ een scène in te gaan, paraat om te handelen. Je werkt met dagdromen om je te verbinden met de situatie van de scène. Ondertussen reageer je steeds op je tegenspeler, dát is je anker

Je werkt met de volgende vaardigheden:

 

  • handelen vanuit een fictieve situatie
  • je standpunt in de fictieve situatie bepalen
  • je verbinden met de standpunten van je karakter
  • acteren vanuit het  gedrag van je scènepartner

 

Met de Meisner Acteertechniek leer je om je elke keer weer open te stellen voor je tegenspeler. Hierdoor blijft elk moment fris, onverwacht, verrassend en verbonden met de fictieve situatie.

Meisner Acteertechniek, scènestudie

 

Uitgangspunt bij de training “Scènestudie” is; elk karakter wil een verandering in zijn of haar leven. Een belangrijke verandering die elk mens, overal op de wereld begrijpt. De acteur laat het publiek uit de stoel opveren als hij alles op alles zet om deze verandering te veroorzaken. Dit maakt hem levend en onvoorspelbaar.

 

Voorafgaand aan deze training ontvang je een scène. Binnen de training onderzoek je deze scène in al zijn facetten. Je werkt samen met een scènepartner in een energieke en dynamische sfeer.

 

Je verdiept je in de situatie van je karakter. Je onderzoekt de doelen, obstakels en innerlijke beelden.

We werken in twee stappen. In de eerste stap onderzoek je de vraag: “Wat drijft mijn karakter? Wat is het diepe verlangen van mijn personage?”

In de tweede stap onderzoek je de manieren om dit verlangen in te lossen. “Wat onderneemt mijn karakter om zijn doel te bereiken?” De vraag ‘wat doe je?’  komt veel aan bod. Het publiek verbindt zich graag met iemand die er alles aan doet om zijn doel te behalen. Je bouwt een levensecht personage. Je maakt interessante en speelbare keuzes. Je acteert in het “hier en nu” en bent verbonden met de situatie.

 

Je werkt met de volgende vragen:

  • Wat is de situatie van mijn karakter?
  • Wat wil mijn karakter bereiken?
  • Welke standpunten neemt mijn karakter in?
  • Wat speelde er vlak vóór de scène?

Meisner Acteertechniek, Karakteropbouw 

Hoe speel je een karakter dat totaal anders is dan jij en ben je toch geloofwaardig? In de Masterclass leer je een karakter op te bouwen, te beginnen met fysiek beperkingen en aandoeningen. Hoe zet je dit op en hoe zet je dit door in je spel.

Je werkt simpele fysieke eigenschappen, denk aan mankheid, stotteren, rugpijn, een tic, maar ook blind doof of dronken. Shakespeare schreef schitterende dronken personages en de rollen in  Who is Afraid of Virginia Woolf worden bepaald door de alcohol.

De clou is om een fysieke aandoening specifiek te maken en daar mee te oefenen zodat het je volkomen eigen wordt.  Ondertussen blijf  je in de scène reageren op het gedrag van je tegenspeler.  In de Introductie werk je van binnen naar buiten. In deze masterclass werk je van buiten naar binnen.

Karakterwerk prikkelt je om anders te gaan lopen, bewegen, praten en reageren dan dat je gewoon bent. Je spreekt delen van je persoonlijkheid aan die normaal gesproken zwijgen.

Karakteropbouw is een vervolg op de Meisner Acteertechniek Introductie.

Introductievideo

Eerdere deelnemers zeggen dit
En dit

 

Acteertraining op maat

 

Naast de Masterclasses bied ik ook acteertrainingen op maat aan. Heb je een specifieke vraag, dan ga ik graag met je in gesprek om samen tot een passend plan te komen. Dit kan een individuele vraag zijn. Maar het kan natuurlijk ook een gezelschap, team of leergang betreffen. Lees meer